image_intro_alt

35-godzinny tydzień pracy. „ Urząd będzie otwarty dla mieszkańców w tych samych godzinach, w których jest dostępny dzisiaj”

Z uwagi na moich pracowników chciałbym, aby ten balans pomiędzy życiem prywatnym a zawodowym był jak najlepszy. Wiem, że wydajność osoby wypoczętej, mającej dobry kontakt z rodziną jest lepsza, a jego zaangażowanie jest wysokie.

Chodzi również o to, aby wykonać kolejny krok. 8-godzinny dzień pracy został wprowadzony w Polsce w 1918 r. Wolne soboty, czyli coś co dzisiaj wydaje się zupełnie naturalne, zostały wprowadzone w 1972 r. Od tego czasu technologia oraz narzędzia z których korzystamy na co dzień powodują, iż efektywność naszej pracy jest dużo większa.

W związku z tym należy zadbać o to, aby pracownicy mogli jak najwięcej czasu mogli spędzać z rodziną oraz móc realizować swoje pasje.

Celem nadrzędnym jest to, aby obsługa mieszkańców była na tym samym poziomie na jakim jest obecnie. Liczę, że będzie ona lepsza. Urząd będzie otwarty dla mieszkańców w tych samych godzinach, w których jest dostępny dzisiaj. Być może uda się zwiększyć jego dostępność. Harmonogram pracy będzie ułożony na zasadzie suwaka

W spółkach miejskich reorganizacja będzie trudniejsza, ale myślę, że uda nam się je opanować.

Wiemy, że Włocławek będzie bacznie obserwowany przez cały kraj. Mam nadzieję, że 35-godzinny tydzień pracy zostanie już niedługo wprowadzony w całym kraju i będzie miał pozytywne przełożenie na tzw. przemysł czasu wolnego.

Krzysztof Kukucki, prezydent Włocławka
Wirtualna Polska, 7 sierpnia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…